Doemalid: 'Oekraïne vierendelen'

Een lid van de Doema twitterde vandaag een kaart waarop Oekraïne in vier delen is opgedeeld. De man verdedigt zijn plaatje tegenover twitteraars door te stellen: "Ik droom niet, maar benoem het heterogene sentiment in (voormalige delen van) Oekraïne."

Alexander Sidyakin zit voor Poetins partij 'Verenigd Rusland' in het Russische parlement. Daar is hij de meest prominente hardliner op het gebied van pro-democratische demonstranten aanpakken. Zijn onderschrift bij de foto luidt 'de huidige situatie in Oekraïne.'

Of de Russen hopen op het uiteenvallen van Oekraïne in drie aparte landen, of het land slechts willen opdelen in staten met zelfbestuur binnen een federaal Oekraïne, is onbekend.

Wel is nieuw dat niet alleen heel Zuidoost-Oekraïne en de Krim als apart van Noordwest-Oekraïne gezien worden, maar dat ook het uiterste westen van het land apart is ingetekend. Op die manier blijven slechts acht van de 24 oblasten Oekraïens.

In die regio wonen de Karpatho-Roethenen, een volk dat zich verwant voelt met Rusland en ook tijdelijk onafhankelijkheid gekend heeft in de afgelopen eeuwen.