Vliegtuigkaping met Tobleronereep

De 23-jarige Fin Antti Oskari Manselius zat op Valentijnsdag in het vliegtuig van Amsterdam naar Hong Kong. Hij besloot plots het vliegtuig te kapen en de piloot te dwingen in Sochi te landen.

Daar zou hij de Olympische Winterspelen hebben willen bezoeken. Helaas voor Manselius had hij niets anders bij zich om zijn dreigementen kracht bij te zetten, dan een Tobleronereep.

Op de hoorzitting die donderdag in Hong Kong gehouden werd, gaven twee stewards van Cathay Pacific aan dat ze de Fin naar de cockpit zagen lopen met een economy class-dekentje om zijn hoofd gewikkeld als een tulband en een ander dekentje om zijn nek als cape.

"Hij hield de Tobleronereep vast als een zwaard", stelt medewerker Leung Hio-lun. "Hij zei: 'Ik beroof nu dit vliegtuig. Ik wil de Spelen in Sochi zien en moet nu het vliegtuig uit.' Hij was furieus. Ik kreeg het gevoel dat hij het vliegtuig in gevaar probeerde te brengen."

De passagier was niet gewelddadig en zwaaide slechts met de Tobleronereep terwijl hij zijn verhaal uit de doeken deed. Leung legde de jongeman uit dat landen in Rusland niet ging omdat het een directe vlucht tussen Amsterdam en Hong Kong betrof. 

"Een Finse passagier, een voormalig politieman en een veiligheidstrainer in de crew hebben Manselius toen gehandboeid (...). Ook werden zijn benen geboeid en werd zijn borst met een extra gordel ingegespt." Na zijn ontbijt verorberd te hebben viel Manselius vervolgens in slaap, maar niet voor hij ook nog een valse bommelding zou hebben gedaan.

In Hong Kong werd hij gearresteerd en naar een psychiatrisch centrum overgebracht. Achteraf gaf Manselius aan dat hij het allemaal niet serieus bedoeld had. De hoorzitting zal aankomende woensdag weer verder gaan. Hem wordt wanordelijk gedrag en het doen van een valse bommelding ten laste gelegd.