Jeugdgevangenis ontruimd wegens natuurbrand

Jeugdgevangenis Den Hey-Acker bij Breda is donderdagavond uit voorzorg ontruimd vanwege een natuurbrand in het Mastbos ten zuiden van de stad. Dat melden woordvoerders van de politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie. 65 gedetineerden zijn overgebracht naar de Koepelgevangenis in de Brabantse stad.

De jeugdgevangenis bevindt zich op zo'n vijftig tot honderd meter van het vuur. "Daarom hebben wij uit voorzorg het bevel tot ontruiming gegeven", meldt een zegsvrouw van de politie. Het ministerie heeft de evacuatie vervolgens op zich genomen.

"De gedetineerden zijn met beveiligde busjes naar de Koepelgevangenis overgebracht. Die staat sinds deze week leeg dus dat komt goed uit", zegt de woordvoerder van het departement. Hij kon niet zeggen of de jeugdige delinquenten de nacht doorbrengen in de gevangenis en hoelang ze daar eventueel moeten verblijven.

Aan het begin van de avond brak een zeer grote brand uit in het Mastbos aan de rand van Breda. Een gebied van tien hectare is verwoest. Het natuurgebied is in totaal 570 hectare groot. De brandweer is met twee pelotons, zo'n twintig wagens, aanwezig om het vuur te bestrijden.

Inwoners van Breda-Zuid en Ulvenhout wordt geadviseerd ramen en deuren te sluiten in verband met forse rookontwikkeling. Het vuur brandt in het noordoostelijke deel van het natuurgebied. De Galderseweg, die langs het bos richting Breda loopt, is afgesloten.