Rutte verdedigt Demmink-uitspraak Opstelten

Premier Mark Rutte (VVD) verdedigt de omstreden uitspraak van minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) in de kwestie over Joris Demmink. Opstelten mag zeggen dat hij in de onschuld gelooft van zijn voormalige topambtenaar, zei Rutte donderdag tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Tegelijkertijd wilde Rutte zelf die uitspraak niet voor zijn rekening nemen.

"Ik doe geen uitspraken over zaken die onder de rechter zijn", zei Rutte. Opstelten mag dat volgens hem wel omdat hij een bijzondere positie heeft als minister van Justitie. Die vormt als baas van het Openbaar Ministerie het 'bruggetje' met de politiek. Daarom heeft hij meer ruimte dan andere politici om zich over de zaak uit te laten, aldus Rutte.

Bovendien gaat het om een 'hele specifieke kwestie' waarover Opstelten zich al eerder heeft uitgelaten. "Gezien de context meen ik dat Opstelten het keurig binnen de lijntjes heeft gehouden." Opstelten herhaalde vrijdag na afloop van de ministerraad zijn uitspraak dat hij gelooft in de onschuld van Demmink. Tegelijkertijd doet het OM in alle onafhankelijkheid onderzoek, aldus de minister.

Justitie is bezig met een strafrechtelijk onderzoek tegen Demmink, die wordt verdacht van het seksueel misbruik van minderjarige jongens. "Het was niks, het is niks en het wordt niks", zei Opstelten woensdag tegen de NOS.