EP wil sancties tegen Russische energiebedrijven

Het Europees Parlement eist sancties tegen Russische bedrijven en hun dochtermaatschappijen, met name in de energiesector. Ook moet de Europese Unie 'onmiddellijk' economische sancties tegen Rusland treffen en strafmaatregelen nemen tegen Russische personen die betrokken zijn bij de escalerende crisis in Oost-Oekraïne.

Dat staat in een motie die het Europarlement donderdag in Straatsburg aannam met een ruime meerderheid: 437 tegen 49 stemmen. De tekst was ingediend door de christendemocraten, liberalen, groenen en conservatieven.

"Het Krim-scenario ontvouwt zich nu ook in Oost-Oekraïne", verklaarde Ria Oomen (CDA) tijdens het debat vóór de stemming, verwijzend naar de Russische bezetting en annexatie van de Krim vorige maand. "Het is tijd voor sancties die echt pijn doen."

Het EP roept de EU-lidstaten op snel een wapenembargo tegen Rusland in te stellen. Voorts moeten er maatregelen komen tegen Russische investeringen en tegoeden in de EU, en moeten alle akkoorden met Rusland tegen het licht worden gehouden en zonodig opgeschort.

Oekraïne heeft het volste recht zijn soevereiniteit en grondgebied te beschermen, stelt de resolutie, en Rusland mag dit niet als excuus voor een militaire invasie gebruiken. Volgens het Europarlement is er geen spoor van recente aanvallen, intimidatie of discriminatie van etnische Russen of andere minderheden, zoals Moskou stelt. "Iets anders beweren is een belediging voor minderheden overal in de wereld die wel worden onderdrukt", aldus de Britse conservatief Charles Tannock.

Wel zijn de Europarlementariërs bezorgd over het lot van de Krim-Tataren en etnische Oekraïners op de Krim. Nu Rusland er de baas is, moet ook gekeken worden naar economische, financiële en handelsbeperkingen tegen de Krim en hun leiders.

De sociaaldemocraten onthielden zich van stemming, uit vrees dat de oproep tot sancties het overleg donderdag in Genève tussen Rusland, Oekraïne, de Verenigde Staten en de EU zou verstoren. Ook de Duitse liberaal Alexander Graf Lambsdorff waarschuwde ervoor de contacten met Rusland af te kappen. "Zelfs in de donkerste dagen van de Koude Oorlog was er nog dialoog met Moskou."