PVV: accijns lager dan bij de buren

De accijnzen op brandstof en alcohol moeten minimaal één procent lager zijn dan in Duitsland en België. Dat voorstel doet de PVV donderdagmiddag in een Kamerdebat over de gevolgen van de accijnsverhogingen voor ondernemers in de grensstreek.

Volgens de PVV tonen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en van brancheverenigingen Bovag en NOVE 'onomstotelijk' aan dat de maatregel van het kabinet 'desastreus uitpakt voor de grensstreek en voor de schatkist'. "Terwijl de Belgen en Duitsers druk zijn met ons geld te tellen, sluiten de pompstations en winkels in de grensstreek en verliezen werknemers massaal hun baan", aldus PVV-Kamerlid Teun van Dijck.

Ook Van Dijcks collega Pieter Omtzigt (CDA) wil dat de accijnsmaatregel wordt teruggedraaid. Hij stelt op de website van zijn partij dat het kabinet wegkijkt voor de problemen. "In de Randstad was dit nooit gebeurd. Dan was van meet af aan bijgehouden wat de effecten zijn. En als in Amsterdam een kwart van de ondernemers op de fles dreigde te gaan had het kabinet de maatregel allang terug gedraaid", aldus de parlementariër. "Omdat dit in de grensstreken gebeurt, kijkt het kabinet weg."

Het CDA wil een onafhankelijk onderzoek naar de gevolgen van de accijnsverhogingen en de garantie van het kabinet dat de verhogingen worden teruggedraaid wanneer het kabinet de cijfers onder ogen ziet.

De PVV eist van staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) dat hij de 'domme maatregel' onmiddellijk terugdraait, zijn excuses aanbiedt en alle ondernemers compenseert voor de geleden schade.

Pomphoudster Lisenka van Oppen hoopt dat Wiebes luistert naar de oppositie. "Nu zijn twee- tot driehonderd pomphouders aan het verzuipen. We draaien als branche een verlies van twee miljoen euro per dag", zei Van Oppen voorafgaande aan het debat.

De omzet van haar pomp in het Limburgse Echt-Susteren is met 69 procent gedaald. Terwijl de klanten over de grens tanken vanwege de lagere prijzen, lopen haar schulden op. "Het is vijf over twaalf", zegt Van Oppen.

Wiebes heeft zich tot nu toe echter niet willen branden aan een conclusie over de gevolgen van de accijnsverhogingen. Bij herhaling heeft de staatssecretaris aangegeven te willen wachten op een eigen onderzoek. De uitkomsten hiervan verwacht hij volgende maand naar de Kamer te kunnen sturen.

"Mei duurt te lang, dat kan voor mij funest zijn", reageert pomphoudster Van Oppen. "Maar als wordt besloten om de accijnzen morgen met tien tot vijftien procent te laten dalen, dan kan ik erbovenop komen. Dat zal jaren duren, maar ik heb het er voor over."