Ontploffing Bloemendaalse bommen trekt bekijks

De laatste drie WOII-bommen die bij Bloemendaal zijn gevonden, zijn donderdag rond het middaguur tot ontploffing gebracht. De drie bommen van vijfhonderd kilo hebben flinke kraters achtergelaten in de duinen, meldt een woordvoerder van gebiedsbeheerder PWN.

Belangstellenden konden op een afstandje kijken hoe ongeveer 2800 kuub zand dat de bommen bedekte de lucht in ging. "Er was redelijk wat belangstelling", laat de zegsvrouw weten. "Een man of vijftig heeft staan kijken naar de explosie, die er ook dit keer weer spectaculair uitzag. Het zand ging zo'n twintig meter de lucht in."

De drie bommen, die dichtbij elkaar lagen, werden door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) tot ontploffing gebracht. Politie, boswachters en gemeentemedewerkers stonden klaar om de ontploffing in goede banen te leiden.

De EOD geeft het gebied na controle waarschijnlijk later op de dag vrij. "De gaten worden dichtgeschoven en er wordt gekeken of de bommen geen stukken metaal hebben achtergelaten", meldt de zegsvrouw. "De bommen hebben in ieder geval geen giftige stoffen achtergelaten.

Twee andere bommen van 250 en vijfhonderd kilo werden dinsdag tot ontploffing gebracht. De vliegtuigbommen werden vorige week gevonden bij een zogenoemd opsporingsonderzoek voor een geplande vernieuwing van een fietspad. Naast de explosieven werden nog eens vijftien betonbommen gevonden.