Wim Kok is bankcommissaris in China

Wim Kok is sinds 24 oktober vorig jaar commissaris bij de China Construction Bank, de tweede bank van het land. Dat heeft de Volkskrant ontdekt. De voormalig PvdA-premier verdient ongeveer 42 duizend euro voor ten minste zes vergaderingen per jaar, zo schrijft de krant donderdag.

De 75-jarige Kok is officieel 'onafhankelijk niet-uitvoerend bestuurder' van de bank. Zijn rol komt overeen met wat een commissaris bij een Nederlandse bedrijf doet. Zijn benoeming werd al in juni vorig jaar vastgelegd door de aandeelhouders van de bank.

De voormalige vakbondsman zegt tegen de krant dat hij bij de meeste vergaderingen in levende lijve aanwezig wil zijn. "Het geheel - reizen, vergaderen, inwerken, voorbereiden en contacten tussendoor - is behoorlijk tijdrovend, maar dat vind ik niet bezwaarlijk."

Kok is lid van de commissies strategieontwikkeling en benoemingen en beloningen. Volgens de Volkskrant is hij gevraagd vanwege zijn ruime ervaring in de politiek en het internationale bedrijfsleven. Kok was na zijn politieke loopbaan onder meer commissaris bij Shell, ING en KLM.

De voormalige premier is niet de enige Nederlander die actief is in China. Eerder ging voormalig president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink hem voor als commissaris bij Bank of China, een van de andere grote vier banken van het land.