Wapenvergunning vaker geweigerd na Alphen

De politie heeft vaker wapenvergunningen ingetrokken of geweigerd sinds de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Dat concludeert nu.nl donderdag uit gegevens die de nieuwssite bij de politie heeft opgevraagd.

In 2010, een jaar voor de schietpartij, werden 209 wapenvergunningen geweigerd of ingetrokken. In 2012 was dat aantal ruim verdubbeld naar 465. Vorig jaar is het weer gedaald naar 339.

Het totaal aantal verstrekte wapenvergunningen is gedaald van bijna 78 duizend in 2011 naar een kleine 76 duizend vorig jaar. Het aantal nieuwe aanvragen voor wapenvergunningen lag in 2007 nog onder de 21 duizend, maar is inmiddels gedaald naar minder dan 17 duizend per jaar.

Een mogelijke verklaring voor de daling van het aantal wapenvergunningen is de aanscherping van de regels. Sommige vergunninghouders geven aan dat ze hierdoor afzien van een verlenging, zegt een politiewoordvoerder tegen nu.nl. Er is echter geen uitgebreid onderzoek gedaan naar de oorzaak van de daling.

Bij de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof, vorige week drie jaar geleden, kwamen zes mensen om het leven en raakten zeventien mensen gewond. Van der V. pleegde vervolgens zelfmoord. De schietpartij riep de vraag op of Van der V. een wapenvergunning had mogen hebben omdat hij met psychische problemen kampte.

De regels voor het hebben van een wapenvergunning werden daarom aangescherpt. Zo wordt nagegaan of sprake is van agressie en extreme uitingen van radicalisatie.

De gemeente Ameland heeft het hoogste aantal wapenvergunningen ten opzichte van het aantal inwoners, namelijk dertig per tienduizend. Dat zou komen doordat daar veel aan jacht wordt gedaan.