Onenigheid vrije zorgkeuze blijft

De vijf partijen die onderhandelen over de zorg zijn het nog niet eens over het inperken van de vrije artsenkeuze. Het overleg hierover gaat volgende week verder. Woensdagavond wordt wel verder gepraat over het verzachten van de bezuinigingen op de langdurige zorg.

"Wij zijn voor dit moment even klaar", zei ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob woensdagmiddag na afloop van een gesprek over de vrije artsenkeuze. Hij zei te hopen dat het overleg over de langdurige zorg, dat voor woensdagavond gepland staat, desondanks succesvol wordt afgerond. "Naar ik hoop leggen de woordvoerders vanavond de laatste puzzelstukjes in elkaar, zodat het wetsvoorstel volgende week naar de Kamer gaat."

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) wil graag de vrije artsenkeuze aan banden leggen, zodat zorgverzekeraars meer ruimte krijgen om te onderhandelen met ziekenhuizen en andere zorgaanbieders. Te dure zorgverleners worden dan niet meer vergoed. Dat moet de kosten drukken.

De ChristenUnie is tegen het plan, en ook de SGP heeft bedenkingen. "Wij pleiten voor keuzevrijheid in de zorg, maar ook voor de goede prijskwaliteitverhouding. Het gaat erom daar de juiste balans in te vinden", zei SGP-leider Kees van der Staaij. Hierover is woensdagmiddag een 'grondig verkennend gesprek' gevoerd, zei Van der Staaij.

De VVD eiste dat ChristenUnie en SGP akkoord zouden gaan met het plan van Schippers, in ruil voor verzachting van de bezuinigingen op de langdurige zorg. Het is niet duidelijk of die koppeling nu van de baan is. VVD-Kamerlid Arno Rutte zei woensdagmiddag dat het 'ontzettend belangrijk' is dat de behandeling van de wet rondom de langdurige zorg volgende week plaatsvindt.