D66 lust Plasterks privacyplannen niet

D66 vindt de plannen van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) om de balans tussen privacy en het werk van geheime diensten beter te regelen niet ver genoeg gaan. Dat bleek woensdag tijdens een Kamerdebat over het toezicht op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Plasterk wil op zijn ministerie meer expertise op het vlak van privacy om een goede afweging te kunnen maken of veiligheidsdiensten te veel inbreuk maken op de grondrechten van burgers.

D66-Kamerlid Gerard Schouw vindt dat echter niet voldoende. Hij wil dat een expert van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) een stoel krijgt bij de Commissie Toezicht Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD). "Niet op het ministerie", zegt Schouw. "Dat is leuk voor de minister, maar niet de juiste plek."

De Tweede Kamer moppert al langer over het gebrek aan informatie over het werk van de geheime diensten en wil meer controle na alle onthullingen van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden over de discutabele praktijken van de NSA.

In dit licht wil Schouw de privacyexpert juist bij de CTIVD. "Die commissie oefent controle uit namens de Kamer, dus die privacyexpert moet daar komen. Dat versterkt de positie van de Tweede Kamer", zegt Schouw. Hij legt zich dan ook niet neer bij de plannen van Plasterk. Wanneer het nieuwe wetsvoorstel over de veiligheidsdiensten er ligt, zal Schouw zijn voorstel opnieuw inbrengen.