'Apotheker mag euthanasiemiddel niet weigeren'

Apothekers zouden geen euthanasiemiddelen mogen weigeren aan artsen. Alleen een arts is verantwoordelijk voor de uitvoering van euthanasie. Dat heeft directeur Petra de Jong van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) woensdag gezegd.

De Jong reageert hiermee op een onderzoek van het NCRV-televisieprogramma Altijd Wat waaruit blijkt dat sommige apothekers euthanasiemiddelen niet willen meegeven aan de arts, bijvoorbeeld omdat euthanasie niet strookt met hun geloofsovertuiging of omdat ze het niet eens zijn met de beslissing van de arts om euthanasie uit te voeren. De NVVE vindt dat apothekers niet een eigen afweging mogen maken bij het leveren van zogeheten euthanatica.

"Apothekers mogen niet op de stoel van de dokter gaan zitten", zegt de NVVE-directeur. Volgens De Jong is er in de euthanasiewet geen rol weggelegd voor de apotheker als het gaat om het euthanasieproces, en als het aan haar ligt blijft dat zo.

"Het is niet aan een apotheker om na de uitvoerige voorbereiding van een euthanasie of hulp bij zelfdoding door de arts, in overleg met patiënt en SCEN-arts, te twijfelen aan de zorgvuldigheid van die voorbereiding en te beslissen de gevraagde euthanatica niet te leveren”, aldus De Jong.

Tweede Kamerlid Khadija Arib heeft woensdag minister Edith Schippers van Volksgezondheid om helderheid gevraagd over de 'weigerapothekers'.