Verkopers weigeren doodskop op navulling e-sigaret

Verkopers van e-sigaretten zijn niet van plan om navulverpakkingen voor elektronische sigaretten te voorzien van een waarschuwingsetiket met een doodskop. Volgens aankomende Europese regelgeving is dat niet verplicht en het is ook nergens voor nodig, stelt de vereniging voor verkopers van elektronische sigaretten Esigbond. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bestrijdt dit en houdt vol dat een waarschuwingsetiket verplicht is en blijft.

Op zeven van de tien navulverpakkingen voor e-sigaretten staat niet vermeld dat de inhoud giftig is, meldde de NVWA dinsdag na een onderzoek. Ook werden navulverpakkingen zonder kindveilige sluiting uit de handel gehaald. De toezichthouder waarschuwde dat ondernemers die de fout in blijven gaan beboet zullen worden.

De Esigbond wijst echter op een nieuwe Europese verordening. "Daarin staat dat pas een etiket moet worden geplakt bij een nicotineconcentratie van meer dan tweeënhalf procent", zegt een woordvoerder van de brancheorganisatie. De NVWA wijst erop dat deze regelgeving nog niet is ingegaan en dat nu nog een grens van één procent geldt, die door de navulverpakkingen wordt overschreden. "Maar ook als de nieuwe verordening straks wel van kracht is blijft een doodskop nodig. In de verordening staat namelijk ook dat alle beschikbare toxicologische onderzoeken moeten worden meegewogen", zegt een woordvoerder van de toezichthouder.

De woordvoerder van de Esigbond blijft dit ontkennen. "We willen dialoog uitlokken en desnoods een proces. Maar we kunnen pas een proces voeren als de NVWA een last onder dwangsom oplegt en dat hebben ze tot nu toe niet aangedurfd."

Verder vindt de woordvoerder het onredelijk dat op navulverpakkingen wel een doodshoofd moet verschijnen en op sigaretten of nicotinekauwgum niet. "Dagelijks komen bij ziekenhuizen kinderen binnen die sigaretten of nicotinekauwgum hebben gegeten. Die kauwgums hebben nota bene een fruitsmaak.

De navulverpakkingen van e-sigaretten zitten als het goed is in kindveilige sluitingen en als je die open krijgt, komt het er alleen in druppels uit. Als een kind zou besluiten het te drinken, merkt hij snel dat het niet te pruimen vies is, in tegenstelling tot de nicotinekauwgums."

Toch zijn vorig jaar in Nederland zes incidenten bij de NVWA en het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) gemeld waarbij kinderen uit een navulverpakking met nicotine hadden gedronken. Dit kan een acute nicotinevergiftiging opleveren. In het buitenland kwam volgens de NVWA vorig jaar een kind om na het drinken uit een navulverpakking.