Nederland helpt Mexico bij voorkomen overstromingen

Nederland gaat Mexico helpen bij het voorkomen van nieuwe overstromingen. Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) heeft hiertoe een overeenkomst getekend met de voorzitter van de Nationale Watercommissie in Mexico, David Korenfeld Federman. Dat meldt haar ministerie.

Onder meer de deelstaat Tabasco heeft de afgelopen jaren meerdere keren te maken gehad met overstromingen. De bedoeling is dat Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen samen met lokale autoriteiten een plan maken om nieuwe overstromingen te voorkomen. In dat plan moet ook rekening worden gehouden met economische, sociale en ecologische effecten.

Deskundigen geven advies over oplossingen en bekijken meteen of Nederlandse bedrijven die zijn gespecialiseerd in watermanagement een rol kunnen spelen. De hulp kan Nederlandse bedrijven dus opdrachten opleveren. "Een prachtige combinatie van hulp en handel", schrijft Ploumen.

Het gaat om hulp die is gericht op het voorkomen van overstromingen en wederopbouw. Het gaat dus niet om noodhulp direct na een overstroming.

De Nederlandse hulp is door de gouverneur van Tabasco ingeroepen na bemiddeling van de Nederlandse ambassade in Mexico. Sinds een halfjaar wijzen ambassades de landen waar ze zijn gevestigd op de hulp die Nederland kan bieden bij het voorkomen van overstromingen. Eerder zijn afspraken gemaakt met China, Myanmar, de Filipijnen en Senegal.