Volkel met -7,2 het koudst

De afgelopen nacht verliep het koudst in het Noord-Brabantse Volkel. Daar werd het aan de grond -7,2 graden, meldt weeronline.nl woensdag. In de rest van Nederland bleef heet kwik alleen in Vlissingen en Lauwersoog boven het vriespunt.

Ook op anderhalve meter hoogte vroor het in een groot deel van het land. Op deze hoogte was het in het Gelderse Deelen het koudst met -2,9 graden.

Vorst in deze tijd van het jaar betekent voor fruittelers dat ze 's nachts aan de bak moeten. Veel fruitbomen staan nu vol in bloei en een paar graden vorst kan betekenen dat alle knoppen kapotvriezen, waardoor de oogst verloren gaat. Om dat te voorkomen moeten de telers sproeien om de knoppen nat te houden. Door gedurende de vorst vers water aan te blijven voeren kunnen de knoppen niet bevriezen.

De viering van IJsheiligen, op 11, 12, 13 en 14 mei wordt gezien als een grens waarna het niet meer kan vriezen. Vorig jaar vroor het echter nog op 19 mei.

De kou die door het hele land te voelen was kwam volgens weeronline.nl door een hogedrukgebied boven Nederland. Hierdoor stroomde koude lucht vanuit Scandinavië naar Nederland.

In sommige delen van het land moest worden gekrabt, maar glad werd het niet. Alleen in het oosten van het land is bij enkele bruggen gestrooid. Na de koude nacht komt volgens weeronline.nl een 'stralende lentedag'. In het binnenland kan de temperatuur oplopen tot 16 graden met een zwakke wind.