'Russische militairen actief in Oekraïne'

Russische militairen van de 45e Luchtmachtdivisie zijn actief in de Oost-Oekraïense steden Slovjansk en Kramatorsk. Dat heeft de Oekraïense vicepremier Vitali Jarema dinsdag volgens Bloomberg gezegd.

Oekraïne begon eerder dinsdag een militaire operatie tegen pro-Russische activisten in de oostelijke regio Donetsk. Dat zei waarnemend president Oleksandr Toertsjinov in het parlement. "De antiterreuroperatie is vannacht begonnen. Zij zal geleidelijk, verantwoordelijk en zorgvuldig plaatsvinden. Ik benadruk eens te meer dat deze acties bedoeld zijn om Oekraïense burgers te beschermen en de terreur, de criminaliteit en de pogingen het land op te breken te stoppen."

Ondanks de dreigende inval in de stad, was het dinsdag rustig in Slovjansk. Op wegen richting de stad waren controleposten opgericht, op zeker een van de posten wapperde de Russische vlag. Een verslaggever van AP zag veertien pantservoertuigen, een helikopter en militaire vrachtwagens op enkele tientallen kilometers van de stad. Ook ander zwaar materieel staat in de buurt, evenals bussen vol militairen. "We wachten op orders om naar Slovjansk op te trekken", zei een van de militairen.

In Kiev gaf Toertsjinov weinig details over de 'antiterreuroperatie'. De interim-president wees nog maar eens met de beschuldigende vinger richting Moskou. "De plannen van de Russische Federatie zijn en blijven wreed. Ze willen niet alleen Donbass (de regio Donetsk, red.), maar het hele zuiden en oosten van Oekraïne zal worden verteerd door de vlammen."

Rusland heeft Kiev gewaarschuwd geen geweld te gebruiken tegen pro-Russische activisten. Geweld kan een geplande internationale bijeenkomst over Oekraïne, donderdag in Genève, in gevaar brengen, aldus Moskou. "Je kunt geen tanks sturen en tegelijkertijd overleg voeren", aldus de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov.

Activisten in het oosten van Oekraïne eisen een referendum over afscheiding van Oekraïne en aansluiting bij Rusland, zoals vorige maand op de Krim gebeurde. Volgens Kiev en het Westen wordt de onrust in het oosten aangewakkerd door de Russische regering. Kiev waarschuwde de activisten in diverse oostelijke steden, zoals Donetsk en Loehansk, uiterlijk maandagochtend de wapens neer te leggen en zich over te geven. De separatisten gaven echter geen gehoor aan de deadline en groeven zich dinsdag zelfs verder in. In ten minste negen steden in het oosten blijven de activisten overheidsgebouwen bezet houden.