Hamas prijst moord op Israëliër

Hamas-premier Ismail Haniyeh heeft dinsdag zijn steun uitgesproken voor de schutter die een dag eerder een Israëlische man op de Westelijke Jordaanoever doodschoot. Dat deed Haniyeh in de door zijn partij geregeerde Gazastrook. Bij de aanval buiten Hebron raakten ook een vrouw en kind gewond.

Volgens Haniyeh heeft de aanval 'het pad van verzet weer tot leven gebracht'. De premier waarschuwde voor meer aanvallen op Palestijns grondgebied. De spanningen tussen Hamas en Israël zijn recentelijk verder opgelopen. Beide partijen vuurden de afgelopen maanden tientallen raketten op elkaar.

De schietpartij vond plaats voor sederavond, een rituele maaltijd aan het begin van het een week durende Pesachfeest die door veel Israëliërs met familie wordt gebruikt. De schutter had zich volgens de Israëlische televisie bij een overgang van Israël naar het zuiden van de Westoever aan de kant van de weg opgesteld en schoot op auto's met Israëlische kentekenplaten.

Het Israëlische leger opende na de schietpartij een klopjacht op de dader. In het nabijgelegen Palestijnse dorp Idna werd meteen een uitgaansverbod ingesteld. De verantwoordelijkheid voor de beschieting is nog niet opgeëist.