Dodental ebola passeert 120

Het aantal mensen dat in West-Afrika aan ebola is overleden is opgelopen tot meer dan honderdtwintig mensen. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maandag bekendgemaakt. Volgens de WHO zijn zo'n tweehonderd mensen in Guinee en Liberia vermoedelijk of daadwerkelijk besmet met het dodelijke virus.

In totaal overleden 121 mensen aan de ziekte. De meeste patiënten kwamen uit Guinee. In Mali wordt al een tijd vermoed dat mensen met ebola zijn besmet, maar tot nu toe is nog geen ziektegeval in het land bevestigd. Eerder bleken vermoedelijke besmettingen in Ghana en Sierra Leone vals alarm te zijn. De WHO schatte vorige week dat het nog maanden kan duren voordat de uitbraak onder controle is.

Er bestaat geen vaccin tegen of een behandeling voor ebola. Het virus veroorzaakt zware koorts en hevige bloedingen. Afhankelijk van de variant van het virus komt 25 tot negentig procent van de patiënten te overlijden. Het virus kan gemakkelijk worden overgedragen als mensen in aanraking komen met lichaamsvocht van personen die besmet zijn.