Boekenkast Anne Frank na 54 jaar achter glas

De boekenkast van Anne Frank verdwijnt achter glas. Bezoekers van het Anne Frank Huis konden de kast die de toegang tot het Achterhuis afschermde de afgelopen 54 jaar aanraken, maar vanaf volgende week is dat verleden tijd. Om verdere beschadigingen te voorkomen verdwijnt de kast achter een glazen plaat van acht millimeter dik.

De kast, in 1942 getimmerd door Johannes Voskuijl, heeft de afgelopen jaren veel te verduren gehad. Bezoekers schuren met hun tas langs de kast of kunnen het toch niet laten om de kast even aan te raken.

Met het groeiende aantal bezoekers, zo'n 1,2 miljoen vorig jaar, ontstonden er steeds sneller beschadigingen en kon een glazen plaat niet uitblijven stelt het Anne Frank Huis. De plaat wordt volgende week aan de boven-, achter- en zijkant gemonteerd.

Voorlopig is de glazen plaat een proef. Directeur Ronald Leopold zocht het afgelopen halfjaar met tien experts naar een oplossing die zowel de kast beschermt als de bezoekers de mogelijkheid geeft om de kast van dichtbij te bekijken. Het komende halfjaar brengt een onderzoeksbureau in kaart hoe bezoekers de glazen platen ervaren.