OM wil geen straf voor schietende agent

Een agent die in augustus 2011 tweemaal op een vluchtende auto schoot, moet geen straf krijgen. Het Openbaar Ministerie acht poging tot doodslag bewezen maar eiste dinsdag desondanks ontslag van alle rechtsvervolging. De agent handelde volgens justitie uit noodweer.

De man was samen met een collega op een melding van een woninginbraak afgegaan. De daders stopten op de A1 op de vluchtstrook toen ze de politie in het vizier kregen. De bijrijder was uitgestapt en sloeg op de vlucht.

De verdachte agent rende achter hem aan, maar kon hem niet bijhouden. Op hetzelfde moment reed de auto op hem af. De bestuurder week pas op het laatste moment uit. De agent schoot vervolgens tweemaal op de auto. Een van de inzittenden raakte daarbij zwaargewond aan rug en knie.

De officier van justitie vindt dat de agent heeft gehandeld in een noodweersituatie en onder invloed van een hevige gemoedsbeweging. Een straf is daarom niet passend, aldus het OM. De rechtbank in Lelystad doet vermoedelijk over twee weken uitspraak.