'Telefónica paait Brussel met creëren concurrent'

Telefónica is bereid om een vierde speler op de Duitse telefoniemarkt aan bereik te helpen, om zo de Europese Commissie te verleiden de overname van E-Plus toe te staan. Dat schrijft de Financial Times dinsdag op basis van vertrouwelijke documenten.

Door een nieuwe speler in het zadel te helpen, hoopt de Spaanse telecomgigant de bezwaren van eurocommissaris Joaquín Almunia weg te nemen. Die vreest dat de Duitse consument de dupe wordt van de overname van E-Plus, omdat er dan te weinig concurrentie overblijft. Het Spaanse bedrijf wil E-Plus, dat nu nog in handen is van KPN, samenvoegen met de Duitse dochter O2.

Telefónica zou volgens de documenten bereid zijn een deel van zijn mobiele spectrum aan een nieuwe vierde speler te verhuren. Het aanbod biedt echter wel beperkt bereik, alleen in de grote steden. In de rest van het land is Telefónica bereid om de nieuwe speler toegang tot het eigen netwerk te geven, maar wel met een maximum van tien procent van de capaciteit en tegen commerciële voorwaarden.

De Europese Commissie heeft de documenten naar de concurrenten van Telefónica gestuurd, zo schrijft de Britse zakenkrant. Die moet dan een oordeel vellen of er met een vierde speler voldoende concurrentie overblijft.

Volgens bronnen van de Financial Times zou het document een 'openingszet' kunnen worden in moeizame onderhandelingen. Brussel zou een aantrekkelijkere aanbieding willen voor Telefónica. Zo zouden de Spanjaarden ook bereid moeten zijn klanten af te stoten.

KPN maakte vorig jaar juli bekend een overeenkomst met Telefónica te hebben bereikt over de verkoop van E-Plus. De Nederlandse telefoonaanbieder krijgt in totaal 8,6 miljard euro aan contanten en aandelen voor de Duitse aanbieder van mobiele telefonie. De combinatie E-Plus/O2 zou na de aankoop in Duitsland net zo groot worden als concurrenten Vodafone en T-Mobile.

Vorige week werd bekend dat de Europese Commissie langer de tijd heeft genomen om het onderzoek naar de overname af te ronden. De deadline is verschoven van eind mei naar 23 juni.