Partijen eens over 'contouren' zorg

De coalitiepartijen en D66, ChristenUnie en SGP zijn het eens geworden over de 'financiële contouren' voor de langdurige zorg. Dat maakten de partijen maandagnacht bekend na afloop van het overleg op het ministerie van Financiën. De financieel specialisten gaan dit de komende week verder uitwerken.

Premier Mark Rutte (VVD) wilde na afloop van het overleg niets kwijt over de inhoud. Eerst moeten de details verder worden ingevuld. "En als dat gebeurd is, zal een en ander ongetwijfeld naar buiten komen." De fractiespecialisten komen dinsdagochtend om 11.00 uur al bijeen om verder te praten.

D66 leider Alexander Pechtold heeft er 'vertrouwen' in dat de voorstellen volgende week kunnen worden besproken in de Tweede Kamer, zei hij na het overleg. Als de vijf partijen daadwerkelijk een akkoord sluiten, dan kan de coalitie ook op de steun van een meerderheid in de Eerste Kamer rekenen.

De hoofdlijnen staan, zei ook VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. "De contouren moeten verder uitgewerkt worden, dan hoop ik dat we volgende week aan akkoord hebben."

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom toonde zich na afloop van het overleg een tevreden man. "We zijn eruit op het punt van de zorg. Ik ben tevreden dat we met elkaar een pakket hebben kunnen afspreken", aldus Samsom. De deal komt volgens hem flink in de richting van de eisen die de PvdA eerder op tafel had gelegd - 200 tot 250 miljoen euro extra voor de overheveling van de langdurige zorg naar gemeenten.

De partijen hebben ook gesproken over de tegenvaller van de huishoudentoeslag van 1,2 miljard euro. Dat zadelt minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) volgend jaar al op met een tegenvaller van zeshonderd miljoen euro. Hij kondigde maandagavond aan op zoek te gaan naar alternatieven.

Volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is geeft dit echter 'geen algemeen probleem voor de financiën van de overheid', zei hij maandagnacht. De bewindsman toonde zich verder optimistisch over het maandagnacht bereikte resultaat. "Het gaat zeker lukken", zei de minister over een akkoord.