Zoektocht vermisten Panama teruggeschroefd

De Panamese hulpdiensten zoeken vanaf maandag minder intensief naar de twee vermiste Nederlandse vrouwen. Dat werd tijdens een persconferentie in Boquete bekendgemaakt. De Panamese politie en justitie zijn nu leidend in het onderzoek.

Familieleden van Kris Kremers (21) en Lisanne Froon (22), die sinds 1 april vermist zijn, hadden volgens het station Radio Chiriqui tijdens de bijeenkomst tranen in de ogen. De Nederlandse ambassadeur in Panama Wiebe de Boer was ook aanwezig. De hulpdiensten hebben langer doorgezocht dan gebruikelijk is bij dergelijke vermissingen. Sinaproc, de burgerbescherming, blijft wel uitkijken naar de twee.

Volgens de dienst zijn alle nationale en internationale protocollen gevolgd bij de zoektocht, die werd gehinderd door slecht weer. "Wij hebben helaas geen spoor van de Nederlanders gevonden", aldus een woordvoerder van Sinaproc. De hulpdiensten sluiten uit dat de twee zich in het zoekgebied rond Boquete of in de richting van de provincie Bocas del Toro bevinden.

De vrouwen waren naar het plaatsje Boquete afgereisd om Spaans te leren. Ze waren van plan om een wandeltocht te maken op het nabijgelegen Pianista Trail. Het is echter niet zeker of ze daar ooit aan begonnen zijn. Zaterdag werd bekend dat een zakje met voedselresten en mogelijk haren zijn gevonden die van de vrouwen kunnen zijn. Dit wordt volgens Sinaproc nog steeds onderzocht.

Hoeveel medewerkers van de Panamese politie en justitie zich nu met de zaak gaan bezighouden is onduidelijk. De Nationale Politie in Nederland laat in een persbericht weten in samenwerking met de Panamese autoriteiten te blijven zoeken naar sporen.

Familieleden van de vermisten blijven volgens Sinaproc voor onbepaalde tijd in Boquete.