Aarde en Mars geven elkaar (bijna) een zoentje

Vannacht komen de aarde en Mars dicht bij elkaar. De afstand tussen beide planeet bedraagt dan slechts 92.451.484 kilometer. Een beter moment om de rode planeet eens wat beter te bekijken is nauwelijks denkbaar.

De voormalige oorlogsgod zal met het blote oog duidelijk zichtbaar zijn. Maar mocht je beschikken over een telescoop: dit is het moment om hem te gebruiken. Tenzij er natuurlijk een dik wolkendek boven je zolderkamer hangt . En helaas zit dat er dik in vanavond. Gelukkig is ook hier een oplossing voor, het is namelijk ook mogelijk om online door een SLOOH-telescoop te turen. Jammer genoeg gebeurt dat allemaal niet op prime-time, als je daadwerkelijk naar onze buren wilt zwaaien, dan zal je de wekker moeten zetten. De uitzending begint namelijk om 04.00 uur.

Vorige week dinsdag stonden de planeten al in oppositie met elkaar. Dat wil zeggen: Mars stond op één lijn met de aarde en de zon. Dan zou je misschien denken 'dan staan ze toch ook het dichtst bij elkaar?' Maar die vlieger gaat niet helemaal op. De banen die de aarde en Mars namelijk om de zon heen volgen zijn niet cirkelvorming, maar elliptisch. Zo kan het dus gebeuren dat op een ander tijdstip de onderlinge afstand korter kan zijn.