'Slaappilcontrole arts en apotheek schiet tekort'

Huisartsen en apothekers controleren te weinig op het gebruik van verslavingsgevoelige slaappillen. Dat meldt het televisieprogramma Radar maandag op basis van eigen onderzoek.

Ruim zeventig procent van de zestienduizend ondervraagden krijgt nooit vragen van hun arts of apotheek. Bij tachtig procent werd bovendien nooit voorgesteld om te stoppen, zelfs niet als de medicatie langdurig werd gebruikt.

Het TROS-programma noemt de resultaten zorgelijk omdat patiënten gemakkelijk verslaafd raken. De helft van de ondervraagden bevestigt moeite te hebben met stoppen of dat niet zelf te kunnen.

Een derde zegt nooit te zijn gewezen op de verslavingsgevoeligheid van de pillen. Radar noemt deze zogeheten benzodiazepines even verslavend als heroïne.

Bijna twee op de drie gebruikers slikken de slaappillen langer dan twee jaar, terwijl er geen wetenschappelijk bewijs is dat de pillen langer dan twee weken werken. De richtlijnen voor huisartsen schrijven een veel restrictiever beleid voor. De pillen moeten voor een korte periode worden voorgeschreven en er moeten geen automatische herhaalrecepten worden verstrekt.