Weer politiebureau bestormd in Oost-Oekraïne

De onrust in het oosten van Oekraïne heeft zich maandag verder uitgebreid. Pro-Russische separatisten bestormden een politiebureau in de stad Horlivka. Tientallen mannen bekogelden het gebouw met stenen, sloegen ruiten in en vochten zich een weg naar binnen. Ze werden aangemoedigd door een menigte van honderden mensen.

De activisten lijken zich met hun actie weinig aan te trekken van het ultimatum dat de regering heeft gesteld. Kiev waarschuwde de activisten in diverse oostelijke steden, zoals Donetsk en Loehansk, uiterlijk maandagochtend de wapens neer te leggen en zich over te geven. Gebeurt dit niet, dan volgt er een 'grote antiterroristische operatie', zei interim-president Oleksandr Toertsjinov. De separatisten hebben echter geen gehoor gegeven aan de deadline en vooralsnog lijken de veiligheidsdiensten zich nog niet op te maken om in te grijpen.

De activisten in het oosten eisen een referendum over afscheiding van Oekraïne en aansluiting bij Rusland, zoals vorige maand op de Krim gebeurde. Volgens Kiev en het Westen wordt de onrust in het oosten aangewakkerd door de Russische regering. Het Kremlin ontkent in alle toonaarden en zegt dat de Russischtalige inwoners van Oost-Oekraïne gevaar lopen. Moskou dreigt weg te blijven bij een internationale conferentie over de crisis in Oekraïne, die gepland staat voor later deze week.