Rijksmuseum massaal bezocht

Veel Nederlanders hebben het afgelopen jaar het Rijksmuseum voor het eerst bezocht of weer herontdekt na de opening vorig jaar april. Van de bezoekers zei 25 procent zelden of nooit in een museum te komen. In het openingsjaar trok het geheel herbouwde museum maar liefst meer dan 2,7 miljoen mensen. Dat zegt het Rijksmuseum maandag.

Van de bezoekers komt 64 procent uit eigen land. Daaronder zaten vooral veel Friezen en Brabanders. De waardering voor het museum blijkt nauwelijks afhankelijk te zijn van inkomen, opleiding en leeftijd van de Nederlanders, blijkt uit onderzoek.

Verder kwamen rond de 1 miljoen mensen uit het buitenland naar het vernieuwde Rijks. Dat is 30 procent meer dan voor de heropening. De grootste groep toeristen komt uit de Verenigde Staten, gevolgd door Duitsland. In totaal zagen bijna 361.000 kinderen uit binnen- en buitenland de Nachtwacht.

Ondanks de enorme hoeveelheid materiaal en kopieën van schilderijen die online worden aangeboden lijkt dit, net als bij bioscoopbezoeken, de omzetten en bezoekersaantallen niet te schaden

Nederlanders ontdekken massaal Rijksmuseum
Nederlanders ontdekken massaal Rijksmuseum (Foto: ANP)