Brand in Chili zwelt weer aan

De brand in de Chileense stad Valparaiso die zaterdag uitbrak is opnieuw aangewakkerd. De brandweer dacht de vuurzee zondag nog onder controle te hebben, maar enkele uren later waren door de harde wind drie nieuwe brandhaarden ontstaan ten zuiden van de stad. Tot dusver zijn zeker twaalf mensen om het leven gekomen. Zo'n tweeduizend gebouwen zijn verwoest en tienduizend mensen hebben huis en haard moeten verlaten.

De brandweer heeft veel moeite het vuur te bedwingen. Valparaiso wordt bijna helemaal omsloten door steile, beboste heuvels, die nu grotendeels in lichterlaaie staan. Ruim 1200 brandweerlieden, zes blusvliegtuigen en veertien helikopters zijn betrokken bij de operatie.

Het leger is ingezet om plunderingen te voorkomen. Ook geldt er een alcoholverbod in de stad en houden scholen hun deuren gesloten.

De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht, maar de autoriteiten hebben wel een theorie. Ooggetuigen zagen op de plek waar de brand begon twee gieren op een hoogspanningskabel zitten. De wind heeft mogelijk een andere hoogspanningskabel in contat gebracht met die waar de gieren op zaten, waardoor de vogels verbrandden. Delen van de smeulende karkassen vielen vervolgens op de droge bladeren op de grond, waarmee de brand een feit was, zo theoretiseren de onderzoekers.