'Loterijen willen minder afstaan aan goede doelen'

Goededoelenloterijen willen minder afdragen aan liefdadigheidsorganisaties om zo concurrerend te blijven. Dat schrijft De Telegraaf maandag. De Nationale Postcode Loterij, de Bankgiro Loterij en de Vrienden Loterij zouden dat advies naar staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) hebben gestuurd. Het zou gaan om een afdrachtsverlaging van vijftig naar veertig procent, schrijft de krant.

De drie bedrijven krijgen volgens de krant een loterijvergunning van Teeven en zijn voorgangers op voorwaarde dat ze de helft van de inleg aan het goede doel geven. Daarom mogen ze zich profileren als 'goededoelenloterijen'. Voor veel consumenten zou dat een reden zijn om mee te spelen. Voor 2004 was het percentage dat naar het goede doel ging nog zestig procent, schrijft De Telegraaf.

"Minder afdracht betekent meer geld voor prijzen, waardoor de loterij aantrekkelijker wordt en de totale omzet zal stijgen", zegt een woordvoerder van de Postcode Loterij in de krant. "We hebben ook in het verleden gezien dat dit niet ten koste hoeft te gaan van de afdracht aan goede doelen."

Daarnaast zouden de loterijen zich zorgen maken over het legaal worden van online gokken in 2015. Dan krijgen meer loterijen een vergunning van Teeven. Bedrijven die ook een plekje op de gokmarkt willen, zouden al inspelen op de angst voor het inkomstenverlies voor goede doelen en zich profileren als goededoelenloterij, aldus de krant.