'Bedrijven te gul voor aandeelhouders'

Grote Nederlandse beursfondsen moeten kapitaal vaker gebruiken om in het bedrijf te investeren in plaats van dividend aan de aandeelhouders uit te keren. Dat vindt het Amerikaanse BlackRock, de grootste buitenlandse belegger in de AEX. Vorige week stuurde de investeerder een brief aan een aantal bedrijven een brief met die boodschap, schrijft Het Financieele Dagblad maandag.

"Sinds het uitbreken van de financiële crisis, heeft menig bedrijf nagelaten te investeren in toekomstige groei. Dat baart ons zorgen", schrijft topman van BlackRock Larry Fink in de brief. BlackRock vindt dat bedrijven niet te snel toe moeten geven aan de wensen van de aandeelhouders, maar gefocust moeten zijn 'op een duurzaam rendement op de langere termijn'.

Nederlandse AEX-fondsen maakten vorig jaar samen 26,4 miljard euro winst, schrijft de krant. Daarvan werd 13,2 miljard euro aan dividend uitgekeerd. Nog eens 7,2 miljard euro werd besteed aan de inkoop van eigen aandelen.

BlackRock heeft een stevige vinger in de pap op de Amsterdamse beurs. De vermogensbeheerder heeft bijna 23 miljard euro in AEX-bedrijven zitten, waaronder ASML, Philips en Shell, aldus het FD.