Schoonmaakbaas blijkt aandachttrekker

Wesley de Laat, de eigenaar van het Brabantse schoonmaakbedrijf Budget Cleaning dat in een personeelsadvertentie op zoek zei te zijn naar werknemers van 'Hollandse bodem' wilde daarmee naar eigen zeggen discriminatie aan de kaak stellen. "Iedereen is er ingestonken. Schitterend, echt schitterend", zegt hij tegen The Post Online.

De Laat kreeg veel kritiek op zijn 'discriminerende' actie, die volgens hem een marketingstunt was. Hij had beweerd dat uit onderzoek onder klanten was gebleken dat ze behoefte hebben aan 'Nederlandse' werknemers. "Ik heb nooit aan marketingonderzoek gedaan onder mijn klanten in Brabant, wat interesseert mij dat nou", zegt hij nu.

Ook de doodsbedreigingen die hij zei te hebben gekregen blijken grotendeels verzonnen. "Ik heb zeggen en schrijven vier haatmailtjes gekregen en die heb ik zelf aangescherpt en daar een kogel aan toegevoegd. Om maar te zorgen dat discriminatie op de werkvloer en elders publiciteit krijgt." De schoonmaakbaas zegt een 'schurfthekel' aan discriminatie te hebben, mede omdat hij naar eigen zeggen door een hartkwaal geen baan kon krijgen.

Het bericht dat De Laat vanwege bedreigingen was ondergedoken blijkt ook een hoax. Zijn huis in Drunen was al op 27 maart ontruimd vanwege een conflict met zijn huisbaas, zegt hij. "Mijn hele hut is leeg, gaat er dan geen lampje branden? Hoezo: in paniek vertrokken? Inclusief het laminaat zeker?"

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) vermoedde al dat het verhaal van De Laat niet erg waarheidsgetrouw was. "Ik denk ook dat het een roep om aandacht van hem is", zei de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vrijdag. "Er werd gesproken over een onderzoek onder tienduizend klanten", zei Asscher. "Ik zou dat wel eens willen zien."