[Eredivisie] Uitslagen speelronde 32

Afgelopen weekend werd de twee-na-laatste speelronde gespeeld, die uiteindelijk nog niet de beslissing bracht in het kampioenschap. Ajax won wel van ADO Den Haag met 3-2, maar Feyenoord won gemakkelijk van PSV, waardoor het gat tussen Ajax en nummer twee Feyenoord theoretisch nog te overbruggen is. Onderin verloor Roda JC opnieuw met als gevolg dat degradatie nu heel dichtbij komt.

FC Groningen en NAC Breda trapten het weekend af. In de eerste helft vielen er maar een paar kansen die echter niet goed genoeg waren voor een doelpunt. Vlak voor rust leek Perica (NAC) de bal in het doel te schieten. Zijn inzet werd gekeerd door Hateboer maar de bal leek over de lijn. Een doelpunt werd niet toegekend. Tien minuten in de tweede helft kwam Groningen op voorsprong na een strafschop die benut werd door Van der Velden. Perica maakte een kwartier later gelijk. In de slotfase schoot Kostic zijn ploeg alsnog langs NAC.

In Deventer ging sc Heerenveen op bezoek bij Go Aheag Eagles. Go Ahead begon sterker aan het duel maar Kolder vergat te scoren. Na een hoekschop lukte het niet om de bal binnen te koppen. Tien minuten voor rust kwamen de bezoekers op voorsprong via Van Aken, hij scoorde wel na een corner. In het vervolg presteerden de Friezen amper maar ze kwamen niet in gevaar. Finnbogason vergrootte zelfs de voorsprong uit een counter.

Nummer vier Vitesse ging op bezoek bij SC Cambuur. De ploeg uit Leeuwarden staat twaalfde maar is nog niet definitief veilig. Beide ploegen speelden vol op de aanvol waardoor het een aantrekkelijk duel werd. Leerdam opende voor Vitesse na twintig minuten spelen uit een corner de score. Amper tien minuten later stond het al 2-1. Eerste zorgde Barto voor de gelijkmaker en even later maakte Leerdam een eigen doelpunt. Nog voor rust kwam Vitesse weer op gelijke hoogte door een treffer van Atsu. In het begin van de tweede helft zette Traoré Vitesse na een knappe actie op 2-3. Cambuur zette weer aan en via Ogbeche en Barto kwamen de Friezen weer op voorsprong en hebben ze nu genoeg punten om ook volgend seizoen in de Eredivisie uit te komen.

Hekkensluiter Roda JC heeft nog een paar wedstrijden om ervoor te zorgen dat ze niet rechtstreeks hoeven te degraderen. Zaterdagavond ging de ploeg op bezoek bij FC Twente, dat na het verlies van Vitesse vaster op de derde plaats staat. Na al drie goede kansen gemist te hebben kwam Twente al na tien minuten op voorsprong via Börven. Hij zorgde een kwartier later ook voor de 2-0 nadat Luijckx niet goed verdedigde. Twente bleef gaan voor meer doelpunten en die viel in het begin van de tweede helft. Na een schot van Tadic zorgde Ebecilio voor de uiteindelijke 3-0.

Interim-coach Henk de Jong van Cambuur viert het langer verblijf in de Eredivisie met de fans (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

AZ kreeg bezoek van N.E.C. Nijmegen, dat momenteel voorlaatste staat. De ploeg uit Alkmaar nam het initiatief in de wedstrijd, maar de eerste kansen waren voor N.E.C.. Castillion stuitte echter op Esteban en even later schoot hij naast. Daarna werd AZ gevaarlijk en kregen Berghuis, Gouweleeuw en Viergever kansen. Na rust kwam AZ dan toch op voorsprong. Nielsen maakte hands waardoor de bal op de stip werd gelegd. Gudelj faalde niet en zette zijn ploeg op 1-0. De Alkmaarders heersten in het restant van de wedstrijd, maar in de slotfase viel het doelpunt plotseling aan de andere kant. Conboy zorgde ervoor dat er een punt meeging naar Nijmegen.

Ook FC Utrecht was nog niet definitief zeker van het ontlopen van de nacompetitie. In de wedstrijd tegen Heracles Almelo nam Utrecht al snel het initiatief over van Heracles en na twintig minuten kwam de ploeg op voorsprong via Mulenga. Vlak voor rust verdubbelde Agudelo de stand. Aan beide doelpunten stond Toornstra aan de basis met een vrije trap. Na rust bracht Rosheuvel de spanning enigszins terug in de wedstrijd na een pass van Davidson. In de slotfase moest Schenkeveld na zijn tweede kaart van het veld en miste zijn ploeg nog een grote kans op de 2-2. Streutker kopte echter net over.

Degradatiekandidaat RKC Waalwijk kreeg bezoek van PEC Zwolle, dat door een plek in de bekerfinale al zeker is van Europees voetbal. RKC begon goed en kon via Beaugeul op voorsprong komen, maar Boer tikte de bal net op tijd weg. Daarna kwam RKC goed weg toen scheidsrechter Vink een overtreding van Gouano op Drost onbestraft liet. Na rust kwam RKC op voorsprong na een schot van De Ridder. De ploeg bleef de betere van de twee, maar PEC kwam tien minuten later op gelijke hoogte door een doelpunt van Klich. Ook in het vervolg van de wedstrijd leverden de kansen voor beide ploegen niets op.

Om 16.30 uur begonnen de twee wedstrijden die belangrijk waren voor een eventueel kampioenschap van Ajax. In Eindhoven ging nummer twee Feyenoord op bezoek bij PSV. De thuisploeg moest winnen of er een gelijkspel uit halen, waarna Ajax nog geen kampioen zou worden. PSV was in het begin de betere ploeg en kreeg een kans via Depay. Daarna was het de beurt aan Feyenoord, dat via Pellè en Immers gevaarlijker werd. Na een halfuur werd het spel beloond en kopte Mathijsen de vrije trap van Vilhena achter Zoet. Op slag van rust had Pellè de voorsprong kunnen verdubbelen, maar de topscorer van de ploeg miste twee keer. In de tweede helft verbeterde het spel van PSV niet, waardoor Feyenoord op zoek ging naar een tweede treffer. Het was eerst aan de andere kant bijna raak, maar doelman Mulder reageerde alert op schoten van Depay en Hiljemark. De 0-2 viel een kwartier voor tijd, toen Janmaat een enorme pegel feilloos binnenschoot.

Ajax kreeg bezoek van ADO Den Haag, dat een goede reeks maakt onder de nieuwe coach Fraser. De koploper begon goed aan de wedstrijd en creëerde een aantal kansen via Bojan, Veltman en Schöne. Na iets meer dan een halfuur lukte het Poulsen wel om te scoren. Uit een vrije trap van Schöne kopte hij de bal binnen. Amper een minuut later kwam ADO al op gelijke hoogte, toen Denswil de bal achter zijn eigen doelman werkte. Na rust kwam Ajax los. Klaassen vond het doel op aangeven van Serero, en laatstgenoemde scoorde tien minuten later zelf. In de extra tijd verkleinde Kramer de achterstand weer tot één treffer, maar hier bleef het bij. Ajax kan nu pas over twee weken kampioen worden, volgende week is de bekerfinale.

Teleurstelling bij Roda na de nederlaag tegen Twente (PRO SHOTS/Joep Leenen)