'Arts terughoudend met euthanasie door Tuitjenhorn'

Artsen zijn terughoudender geworden met het toepassen van euthanasie sinds in Tuitjenhorn een huisarts zelfmoord pleegde nadat hij op non-actief was gesteld na de dood van een terminaal zieke patiënt. Dat signaleren verpleegkundigen althans, blijkt uit een onderzoek van het NCRV-programma Altijd Wat Monitor.

Ongeveer dertig procent van de verzorgenden en verpleegkundigen ziet dat artsen terughoudender omgaan met euthanasieverzoeken sinds 'Tuitjenhorn'. Twaalf procent denkt niet dat er anders wordt opgetreden, blijkt uit het onderzoek dat in samenwerking met brancheorganisatie van verpleegkundigen NU'91 is gehouden.

Volgens de ondervraagde zorgmedewerkers wijzen huisartsen gemiddeld dertig procent van de euthanasieverzoeken onterecht af. Voor het grootste deel vanwege 'ethische bezwaren', maar ook door angst, onervarenheid en geloofsovertuiging, aldus de ondervraagde leden van de brancheorganisatie.

De 58-jarige huisarts uit Tuitjenhorn gaf een terminaal zieke patiënt honderd keer de reguliere dosis morfine. In oktober werd hij op non-actief gesteld en stelde justitie een strafrechtelijk onderzoek naar hem in. Enkele dagen daarna pleegde hij zelfmoord.