Politie onderzoekt bekogelen rondvaartboot

De politie onderzoekt het incident waarbij Jakhals Erik Dijkstra vanaf het balkon van een Amsterdams hotel een flesje bier gooide naar een rondvaartboot van de Zonnebloem. Dat laat een woordvoerder zaterdag weten. Het tv-programma De Wereld Draait Door, dat vrijdag de beelden uitzond, heeft inmiddels excuses aangeboden.

De Amsterdamse politie heeft de beelden van het incident gezien en laat onder meer uitzoeken of een aangifte nodig is om er een zaak van te kunnen maken. Directeur van de Zonnebloem Noud van Rooij vertelt pas maandag genoeg feiten op een rij te hebben om de knoop te kunnen doorhakken of aangifte wordt gedaan of niet.

Zo is onder meer nog niet duidelijk wie er precies aan boord waren van het schip toen Jakhals Erik Dijkstra tijdens een interview met de Duitse Rammstein-zanger en dichter Till Lindemann een flesje bier naar beneden kegelde. "Het is ons eigen schip, waar elke dag mensen uit het hele land op meevaren. Ik weet nu alleen dat ze geschrokken zijn."

Van Rooij zegt verder dat hij zowel verslaggever Erik Dijkstra als eindredacteur Dieuwke Wynia heeft gesproken. Dijkstra zou diep door het stof zijn gegaan en hebben gezegd zijn actie achteraf 'ongelooflijk stom' te hebben gevonden. Zijn excuses zijn aanvaard.

Van Rooij zou maandag graag met Jakhals Erik Dijkstra in De Wereld Draait Door terugkomen op de kwestie. Volgens hem liet Wynia doorschemeren ook op een dergelijke manier nog aandacht aan de Zonnebloem het incident te willen besteden.