Toch geen demonstratie om derde overvaller Deurne

De actiegroep Identitair Verzet gaat zondag toch geen demonstratie in Eindhoven houden tegen een mogelijke derde overvaller van juwelier Goldies in Deurne. De actiegroep had aangekondigd in het stadsdeel Gestel huis aan huis te gaan om mensen op te roepen hem aan te geven, maar het juweliersechtpaar heeft de actiegroep vrijdagavond via een advocaat verzocht van de demonstratie af te zien.

"Het juweliersechtpaar vraagt uitdrukkelijk om de rust te bewaren en geen activiteiten te ondernemen aangezien deze het politieonderzoek kunnen bemoelijken", schrijft de actiegroep op zijn website. "Aangezien één van onze hoofddoelen van onze actie de ondersteuning van het juweliersechtpaar is, kunnen wij dit directe en duidelijke verzoek niet negeren."

Voor de demonstratie zou de actiegroep 125 aanmeldingen hebben ontvangen. De actie werd opgetuigd vanwege geruchten dat er een derde overvaller zou zijn en dat binnen de Marokkaanse gemeenschap in Gestel bekend is wie hij is. De buurtvader in Gestel, Abdellah Oualkaid, zei dinsdagavond tegen Omroep Brabant dat hij een goed beeld heeft wie deze derde dader is, maar dat hij hem niet aangeeft omdat er nog geen zekerheid is. Vrijdag kwam hij hier op terug en zei hij dat hij was meegezogen in het verhaal van 'de media'.

Identitair Verzet kondigt aan door te gaan met 'onze strijd tegen de multiculturele chaos'. De groep voerde in het verleden actie tegen de Rotterdamse islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun door een hangslot om een poort te bevestigen. De leerlingen gingen toen door een andere poort naar binnen. Ook wilde de groep vorig jaar tegen de asielzoekers in de vluchtkerk demonstreren, maar de gemeente wees voor de demonstratie een andere plek aan waardoor van het protest werd afgezien.