Timmermans legt bloemen in Hiroshima

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft zaterdag in de Japanse stad Hiroshima bloemen gelegd bij een monument voor de slachtoffers van de atoombom. Ook bezocht hij het Peace Memorial Museum en sprak hij met een overlevende van de ramp, meldt zijn ministerie.

De herinnering aan de atoombom die in 1945 door de Amerikanen op de stad werd geworpen is volgens Timmermans nog altijd springlevend. "Deze plek benadrukt nog eens dat we ons maximaal moeten inspannen voor een kernwapenvrije wereld", schrijft hij.

Timmermans vergadert dit weekeinde in Japan met het Non-Proliferation and Disarmament Initiative (NPDI), een groep van twaalf landen die nucleaire ontwapening wil bevorderen. Dat is volgens Timmermans een langdurig proces. In de jaren tachtig, op het hoogtepunt van de koude oorlog, waren er wereldwijd meer dan 65 duizend kernwapens. Nu zijn dat er altijd nog zo'n 18 duizend.

De situatie in Oekraïne maakt het volgens Timmermans moeilijk om grote stappen te zetten. "Maar we moeten het onderwerp absoluut op de agenda houden."