Onthullers NSA-praktijken wagen zich weer in VS

De twee journalisten die een sleutelrol speelden bij de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden hebben voor het eerst sindsdien weer Amerikaans grondgebied betreden. Verslaggever Glenn Greenwald en documentairemaakster Laura Poitras ontvangen vrijdagavond in New York de George Polk-prijs voor berichtgeving over staatsveiligheid.

Greenwald, die voor de Britse krant The Guardian schrijft, bekende dat hij en Poitras er 'niet honderd procent zeker' van waren dat ze naar de Verenigde Staten konden reizen zonder te worden opgepakt. Maar hun arrestatie zou 'ongelooflijk dom en zelfvernietigend' zijn en door de rest van de wereld worden beschouwd als 'ongelooflijk autoritair', zei Greenwald op het New Yorkse vliegveld JFK.

Het tweetal deelt de journalistieke onderscheiding met Ewen MacAskill van The Guardian en Barton Gellman van The Washington Post. Ook met hen werkte Snowden samen om de ongebreidelde verzamelwoede van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, zijn voormalige werkgever, aan het licht te brengen.

De VS willen Snowden berechten voor het openbaren van staatsgeheimen. De klokkenluider is uitgeweken naar Rusland, dat hem politiek asiel heeft verleend.