Nieuwe VVD-voorzitter voor einde zomer

Leden van de VVD kiezen deze zomer een nieuwe partijvoorzitter kiezen, maar de manier waarop is nog onduidelijk. Leden kunnen kiezen uit een onlinestemming of een hoofdelijke stemming op de ledenvergadering van 14 juni, is te lezen op de VVD-site.

Het hoofdbestuur van de VVD is in principe voorstander van een stemming op de algemene vergadering, waarvoor alle partijleden zijn uitgenodigd. Het had met Henry Keizer al een kandidaat naar voren geschoven om vertrekkend voorzitter Benk Korthals te vervangen.

Maar de twee andere kandidaten, Bart Homan en Peter Smit, voelen meer voor een raadpleging via internet. Zo kunnen in theorie meer leden hun stem kunnen uitbrengen aangezien niet iedereen op komt dagen voor een congres.

Het bestuur geeft daar nu iets aan toe. "Het is voor het hoofdbestuur van het grootste belang dat de voorzitter op een manier gekozen wordt waar de leden blij mee zijn", staat op de VVD-site.

Als tijdens de ledenvergadering wordt gestemd, komt er meteen een opvolger voor Korthals, die met pensioen gaat. Als het tot een internetstemming komt, zal de partij hooguit een maand voorzitterloos zijn, licht een woordvoerder toe. "Zo'n stemming kunnen we binnen twee weken klaarzetten. Dan moet het mogelijk zijn om binnen een maand een nieuwe voorzitter te hebben. Dat is te overzien."

Keizer, de kandidaat van het hoofdbestuur, is ondernemer en momenteel voorzitter van de kamercentrale Den Haag. Tegenkandidaat Homan is nu wethouder in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en Smit is wethouder in Den Haag.