Veel minder bedrijven failliet

De rechter heeft in maart aanzienlijk minder bedrijven failliet verklaard dan een maand eerder. In totaal gingen vorige maand 521 bedrijven en instellingen op de fles, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend. Dat zijn er bijna honderd minder dan in februari, een afname van 15,7 procent.

Ten opzichte van een jaar geleden daalde het aantal faillissementen nog harder, met ruim een kwart. Vooral in de handel vielen net als vorige maanden relatief veel bedrijven om. In die sector werd 127 keer een bankroet uitgesproken. In de financiële dienstverlening en de bouwnijverheid gebeurde dat respectievelijk 78 en 77 keer.

Omdat het aantal faillissementen van maand tot maand sterk kan verschillen, geeft het CBS ook een driemaandsgemiddelde. Die wat betrouwbaardere graadmeter kwam uit op 578 faillissementen per maand, vier procent minder dan in januari. Het gemiddelde bereikte in juli vorig jaar een piek, toen de graadmeter uitkwam op 751 faillissementen.

De cijfers van het CBS sluiten daarmee aan bij de daling waarover faillissementsdossier.nl maandag berichtte. De website stelde dat het aantal bedrijven dat omviel in maart met een derde was gedaald in vergelijking met een jaar eerder. Over de eerste drie maanden van dit jaar was sprake van een krimp van een kwart.

Dat het aantal faillissementen in de cijfers van de website sterker dalen dan bij het CBS heeft vooral met de telmethode te maken. Faillissementsdossier.nl telt in zijn berekening namelijk ook eenmanszaken mee, terwijl het statistiekbureau alleen naar bankroete bedrijven en instellingen kijkt.