Voorpagina's kranten in Myanmar zwart uit protest

Een aantal kranten in Myanmar is vrijdag met een zwarte voorpagina verschenen, uit protest tegen de recente arrestatie en veroordeling van zeker zes journalisten. Directe aanleiding vormde de veroordeling van een videojournalist van Democratic Voice of Burma. Hij kreeg maandag een jaar gevangenisstraf opgelegd wegens huisvredebreuk en het hinderen van een ambtenaar.

De invloedrijke krant Daily Eleven was een van de kranten die hun voorpagina zwart hadden gemaakt. Een journaliste van deze krant werd in december tot drie maanden gevangenisstraf veroordeeld wegens huisvredebreuk, belediging en smaad. In februari werden vier journalisten en de directeur van het weekblad Unity gearresteerd en in staat van beschuldiging gesteld vanwege een verhaal over de bouw van een fabriek waar chemische wapens gemaakt zouden worden.

Verslaggevers zonder Grenzen riep donderdag op tot de vrijlating van de videojournalist, Zaw Pe.

"We maken ons niet alleen zorgen om wat deze veroordeling kan betekenen voor de vrijheid van informatie in Burma, maar ook om wat de veroordeling duidelijk maakt over de situatie in het land", zei Benjamin Ismal van Verslaggevers zonder Grenzen.

Na ruim een halve eeuw te zijn geregeerd door het leger, heeft Myanmar sinds 2011 weer een burgerregering. De persvrijheid is sindsdien vergroot, maar journalisten hebben nog steeds te maken met intimidatie en lopen nog altijd de kans gearresteerd en vervolgd te worden in verband met hun werk. Volgens organisaties als Verslaggevers zonder Grenzen wordt het de pers weer steeds moeilijker gemaakt zijn werk te doen.