Straf Chinese activist in hoger beroep bevestigd

De veroordeling van de Chinese burgerrechtenactivist Xu Zhiyong is vrijdag in hoger beroep bevestigd. Xu werd in januari tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het aanzetten tot verstoring van de openbare orde. Hij is de oprichter van Nieuwe Burgers, een beweging die onder andere de corruptie bij de overheid aan de kaak stelt en zich inzet voor gelijke kansen in het onderwijs.

Amnesty International en de Verenigde Staten wezen de uitspraak van de rechtbank direct van de hand en vroegen om de vrijlating van Xu. De vervolging van Xu en andere leden van Nieuwe Burgers toont nog eens aan dat de Communistische Partij niets tolereert wat haar machtsmonopolie zou kunnen aantasten. Ook de overheid stelt zich ten doel de corruptie uit te roeien en iedereen gelijke kansen te bieden in het onderwijs en Xu en de zijnen menen daarom dat ze niet in strijd met de wet handelen.

De veroordeling van Xu houdt vooral verband met door hem georganiseerde demonstraties voor het ministerie van onderwijs in Beijing. Vier andere leden van Nieuwe Burgers zijn deze week voor dezelfde feiten voor de rechter verschenen. Verwacht wordt dat ook zij schuldig worden bevonden.