Zaak tot levenslang veroordeelde Brit niet herzien

De zaak van een in 2006 tot levenslang veroordeelde Brit wordt voorlopig niet herzien. De advocaat-generaal bij de Hoge Raad heeft een verzoek tot nader onderzoek afgewezen. Daniel S. wil dat zijn zaak herzien wordt omdat hij naar eigen zeggen onterecht is veroordeeld voor de moord op Gerard Meesters in Groningen in 2002.

De raadsman van de 56-jarige Engelsman, Tjalling van der Goot, diende in 2012 een verzoek tot nader onderzoek in bij de Hoge Raad. Het advocatenkantoor van de gebroeders Anker, waar Van der Goot werkt, is altijd van mening geweest dat het strafdossier onvoldoende basis biedt voor een veroordeling. S. heeft de moord ook altijd ontkend.

De advocaat-generaal wijst het verzoek van Van der Goot af omdat het volgens hem 'zeer onwaarschijnlijk' is dat het onderzoek nieuwe omstandigheden aan het licht brengt. Die zijn wel nodig om de zaak uiteindelijk te herzien.

Volgens Van der Goot is er een grote kans dat zijn cliënt onschuldig is. Zo zijn er geen vingerafdrukken en dna-, schoen- of andere sporen aangetroffen op de plaats van de moord. Alleen medeverdachte Steven B., die wegens medeplichtigheid is veroordeeld tot acht jaar cel, heeft belastende verklaringen over S. afgelegd.

Van der Goot is 'buitengewoon teleurgesteld' in de beslissing van de advocaat-generaal. "Er wordt - ondanks de wankele bewijsvoering en de hardnekkige ontkenning door cliënt - niet eens een poging ondernomen om te bezien of de veroordeling terecht is", schrijft hij op de website van zijn kantoor. "Dat klemt te meer nu aan cliënt de ultieme sanctie levenslang is opgelegd."

De verdediging blijft zich inzetten om omstandigheden te achterhalen die wel een reden kunnen zijn voor een onderzoek en uiteindelijk een herziening, aldus Van der Goot.