GroenLinks komt met wet intrekken bewaarplicht

GroenLinks wil dat Nederland zo snel mogelijk stopt met het bewaren van telefoon- en e-mailgegevens. De partij komt binnen twee weken met een 'intrekkingswet' waarmee de wet rondom de bewaarplicht vervalt, laat Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren vrijdag weten.

"Nu het Europese hof heeft geoordeeld dat deze bewaarplicht leidt tot een zeer ernstige en omvangrijke inbreuk op de privacy van mensen, moet Nederland zo snel mogelijk stoppen met het verzamelen en opslaan van deze gegevens", aldus Van Tongeren. Ze wil dat Nederland 'onmiddellijk' ophoudt met deze 'grove schending van burgerrechten'.

GroenLinks vroeg staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdag al de wet in te trekken of de uitvoering ervan op te schorten. De bewindsman weigerde dat omdat het kabinet eerst het arrest van het Europees Hof van Justitie wil bestuderen.

GroenLinks wil dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) een nieuwe wet maakt waarin hij regelt dat gegevens van mensen of groepen die verdacht zijn kunnen worden verzameld en ingezien. "Gerichte opsporing moet altijd mogelijk zijn", vindt Van Tongeren.