'Kabinet wil tijdelijke huurcontracten starter'

Starters, jongeren en grote gezinnen moeten op tijdelijke basis een woning kunnen huren om doorstroming op de huurmarkt te verbeteren en wachtlijsten terug te dringen. Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel waardoor dit mogelijk wordt, meldt De Telegraaf vrijdag op basis van bronnen.

De nieuwe regels stellen voor starters eisen aan het inkomen. Als zij boven een grens uitkomen, moeten ze verhuizen. Jongeren die via de regeling huren, moeten onder een bepaalde leeftijdsgrens vallen. Grote gezinnen moeten op zoek naar een nieuwe woning wanneer de kinderen het huis uit gaan en een kleiner huis voldoet, schrijft de krant.

De tijdelijke contracten krijgen in het voorstel een maximum van vijf jaar. Huurcontracten zijn op dit moment altijd voor onbepaalde tijd. Dat heeft als voordeel voor huurders dat ze zekerheid hebben, maar zorgt er ook voor dat er weinig beweging in de huurmarkt zit.

Het wetsvoorstel wordt voorbereid door minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) en minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) en wordt gesteund door constructieve oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.