VVD: simpeler belastingstelsel

Het kabinet moet het belastingstelsel drastisch veranderen en versimpelen. Daartoe roept VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vrijdag op in een open brief in de Volkskrant. Het belastingstelsel moet geen wenselijk gedrag afdwingen maar terug naar zijn kerntaak: geld innen.

Het systeem is nu te ingewikkeld, vindt Zijlstra. Het stelsel is volgens hem verworden tot een 'moloch die op een onzinnige manier geld rondpompt en een maakbare samenleving nastreeft'.

Belastingen zouden niet meer gebruikt mogen worden om mensen te beïnvloeden, schrijft Zijlstra verder. Hij doelt op 'fiscale prikkels' die burgers krijgen om bijvoorbeeld voor zonnepanelen of elektrisch rijden te kiezen.

Zijlstra vindt ook dat er te veel toeslagen zijn en noemt de zorgtoeslag voorbeeld van de 'onzinnige carrousel van belastinggeld'. "Iedere Nederlander betaalt een zorgpremie. Om dit te compenseren, geeft de overheid miljoenen Nederlanders een zorgtoeslag. En om dit te betalen, moeten al die miljoenen Nederlanders weer belasting betalen aan de overheid", legt de VVD'er uit.

De commissie-Van Dijkhuizen kwam vorig jaar al met een advies over een eenvoudiger belastingstelsel. Het kabinet reageert uiterlijk 1 juli op de voorstellen van de commissie. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) zei eerder echter al dat hij het nog te vroeg vindt voor een stelselwijziging.