Russische politici willen Gorbatsjov aanklagen

Parlementsleden uit meerdere politieke partijen willen een gerechtelijk onderzoek instellen naar de laatste leider van de Sovjet-Unie, Michail Gorbatsjov. Dat meldde persbureau ITAR-TASS donderdag. De volksvertegenwoordigers willen kijken naar de rol die Gorbatsjov speelde tijdens het ineenstorten van de Sovjet-Unie in 1991.

De parlementariërs willen hiernaast enkele andere Russische hoogwaardigheidsbekleders onder de loep nemen. Ze verwachten dat uit het onderzoek strafzaken zullen voortvloeien, onder anderen tegen Gorbatsjov.

De politici merkten op dat burgers van de toenmalige Sovjet-Unie in een referendum stemden voor het bijeenhouden van de Unie, maar dat regeringsleiders acties ondernamen die leidden tot het uit elkaar vallen van de communistische statenbond. Ook zouden er juridische misstanden hebben plaatsgevonden bij de erkenning van de onafhankelijkheid van de Baltische staten.

Volgens de parlementariërs heeft de val van de Sovjet-Unie op de lange termijn de huidige crisis in Oekraïne veroorzaakt. Gorbatsjov heeft nog niet op de aantijgingen gereageerd.

Michail Gorbatsjov (Foto: Novum)
Michail Gorbatsjov (Foto: Novum)