Nieuw signaal van zwarte doos opgepikt

Een Australisch vliegtuig heeft donderdag opnieuw een signaal opgepikt dat afkomstig kan zijn van de zwarte dozen van het verdwenen passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines. Dit gebeurde in hetzelfde gebied in de Indische Oceaan waar een Australisch schip eerder signalen oppikte.

Het nieuwe 'mogelijke signaal' werd opgepikt door een P-3 Orion van de Australische marine die geluidslokaliseringsboeien in het water dropte. De akoestische gegevens moeten nog nader worden bestudeerd, maar lijken afkomstig van een 'door mensen gemaakte bron', zei Angus Houston, die de zoekactie ten westen van Australië coördineert. Aan iedere boei hangt een soort microfoon aan een ongeveer driehonderd meter lange kabel. De boeien zijn volgens een bepaald patroon uitgeworpen in het gebied waar het Australische schip Ocean Shield eerder signalen oppikte met apparatuur van de Amerikaanse marine.

Met de gegevens hopen de onderzoekers de bron van de signalen te kunnen lokaliseren. Er is haast geboden, omdat de batterijen van de zwarte dozen uitgeput raken. Australië heeft zijn partners in de zoekactie donderdag laten weten dat de pingers waarschijnlijk nog een dag of tien een signaal zullen afgeven, dat wel steeds zwakker zal worden.

Het gebied in de Indische Oceaan waar naar sporen van het verdwenen vliegtuig wordt gezocht is verkleind tot 58.000 vierkante kilometer, een kwart van het gebied van enkele dagen geleden. Onder water wordt gezocht in een zone van 1300 vierkante kilometer. Wanneer een exacte lokatie is bepaald, kan een onbemande duikboot worden ingezet om de zeebodem met sonar in kaart te brengen.

Ook aan de oppervlakte is de zoekactie geïntensiveerd. Veertien vliegtuigen en dertien schepen zoeken 2300 kilometer ten noordwesten van de Australische stad Perth naar drijvende brokstukken. Ze hebben woensdag 'een groot aantal voorwerpen' zien drijven, maar de paar objecten die zijn opgepikt behoorden volgens het centrum dat de zoekactie coördineert niet tot het verdwenen vliegtuig.

Het was dinsdag een maand geleden dat vlucht MH370 van Kuala Lumpur naar Beijing verdween. Het toestel met 239 mensen aan boord maakte een onverklaarbare koerswijziging en moet volgens satellietgegevens in het zuiden van de Indische Oceaan zijn gestort. Onderzoekers hopen aan de hand van de in de zwarte dozen opgeslagen gegevens te kunnen achterhalen wat er precies is gebeurd. In het gebied is de zee ongeveer 4500 meter diep.