RTL blijft bij pestprogramma

RTL is niet van plan het programma Project P: Stop het Pesten van de buis te laten. Dat meldt het bedrijf woensdagavond in een verklaring. Ook producent Skyhigh TV zegt achter het programma te staan. "We vinden het dan ook jammer dat het Einstein Lyceum kiest voor juridische stappen", staat in de verklaring te lezen.

Programmadirecteur Paul Cormont zegt de reactie van de school uit Hoogvliet te snappen, maar vindt het jammer dat de school de beelden niet wil zien. Die spreken namelijk voor zich, zegt Cormont. "Wij staan volledig achter het programma. Pesten is een groot maatschappelijk probleem. Wij laten voor het eerst zien wat de slachtoffers echt meemaken en wat de impact is op een kind."

Volgens directeur Marc Dik van Skyhigh TV hebben de opnames het gewenste effect gehad op de scholen. "Tot nu toe zijn de gepeste leerlingen na de confrontatie door hun klasgenoten omarmd en is het proces ten goede gekeerd. Dat was precies onze hoop en ons doel."

Twee andere scholen, het Noordik College uit Vriezenveen en het Hoofdvaartcollege uit Hoofddorp, stellen in de verklaring van RTL dat ze de verborgen camera afkeuren, maar desondanks blij zijn met de uitkomst van het programma. "De opnames van de verborgen camera hebben de ogen van de leerlingen en van de schoolleiding geopend", zegt een docent van de school uit Hoofddorp.

Het pestprogramma, dat 28 april voor het eerst te zien is op RTL5, werd vorige week aangekondigd. In het programma wordt een gepest kind gevolgd met een verborgen camera. Het Einstein Lyceum maakte woensdag bekend naar de rechter te stappen. De school had RTL gesommeerd de beelden niet te gebruiken, maar dat weigerde RTL.