Brussel wil aandeelhouders stem geven in bonussen

Aandeelhouders moeten in de Europese Unie meer zeggenschap krijgen over de hoogte van bonussen. Dat heeft de Europese Commissie woensdag voorgesteld. Samen met een aantal andere maatregelen moet de 'say on pay' ervoor zorgen dat beursgenoteerde bedrijven zich meer op de lange termijn richten.

Als het voorstel van de commissie wordt aangenomen door de lidstaten en het Europees Parlement moeten bedrijven open zijn over hun beloningsbeleid. Ook moeten de aandeelhouders elke drie jaar inspraak krijgen in het salaris van de top en elk jaar advies kunnen geven.

Nu is de zeggenschap over bestuurdersbeloningen in elke lidstaat van de EU apart geregeld. Zo is in Frankrijk en Oostenrijk geen toestemming vereist van aandeelhouders voor beloningen. Tussen 2006 en 2012 is daar de beloning flink gestegen, aldus de commissie in de toelichting. In België, waar instemming is vereist, is de beloning juist gedaald.

De commissie wil naast de zeggenschap over beloningen institutionele beleggers ook dwingen meer openheid te geven over hun belangen in bedrijven en wat hun beleid is. Hierdoor hoopt de commissie dat grote beleggers zich meer bezig gaan houden met de bedrijven waarin ze beleggen.