Actiegroep huizen langs om dader Deurne te vinden

De actiegroep Identitair Verzet gaat zondag in het Eindhovense stadsdeel Gestel huis aan huis bij mensen langs om hen op te roepen een derde dader van de overval op juwelier Goldies in Deurne aan te geven. Op deze manier zegt de actiegroep justitie te willen helpen in de opsporing.

De juwelier in Deurne werd vrijdag 28 maart door twee mannen overvallen. Na een worsteling werden de daders doodgeschoten. Naast de 29-jarige Marokkaan kwam ook een 20-jarige man uit Eindhoven met een Marokkaanse achtergrond om het leven.

Al snel doken geluiden op dat er een derde dader is en dat binnen de Marokkaanse gemeenschap in Eindhoven bekend zou zijn wie dit is. De buurtvader in Gestel, Abdellah Oualkaid, zei dinsdagavond tegen Omroep Brabant dat hij een goed beeld heeft wie deze derde dader is, maar dat hij hem niet aangeeft. "We moeten het zeker weten, gissen heeft geen zin." Maandag riep hij de dader al op zich te melden bij de politie.

Oualkaid benadrukte dat de derde dader ook maar een mens is, ook al is zijn daad niet goed te praten. "Hij is met twee maten op pad gegaan en heeft nu twee maten minder. Hij gaat door een hel, dat kan niet anders. Ik gun de derde dader rust."

De actiegroep kondigt aan zich zondag vanaf 14.00 uur aan de rand van Gestel te verzamelen. "De (Marokkaanse) gemeenschap heeft nog vijf dagen om de dader aan te geven." De groep wil flyers uitdelen met een handvat om anoniem aangifte te doen.

"De folders zijn tweetalig want de geletterdheid in het Nederlands is daar niet bijzonder hoog", zegt een woordvoerder. "Het is wel schokkend dat we dit zelf moeten doen en dat de politie dit niet al zelf heeft gedaan. Want blijkbaar weet heel de Marokkaanse gemeenschap in Eindhoven wie de dader is. Dan moet je niet raar opkijken als je een stigma krijgt."

De woordvoerder benadrukt dat de actie geen volksoproer moet worden. "We krijgen nu allerlei aanmeldingen. Het belangrijkste is dat er aandacht is voor deze zaak zodat deze mensen de derde dader aangeven, maar het op een na belangrijkste is dat dit netjes verloopt. Anders snijden we onszelf op de lange termijn in de vingers." Met de gemeente Eindhoven wordt overlegd wat de mogelijkheden zijn. "Wij willen daar het liefst met spandoeken staan."

Een politiewoordvoerder zegt van de plannen op de hoogte te zijn en dat de actie in de gaten wordt gehouden. De groep voerde in het verleden actie tegen de Rotterdamse islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun door een hangslot om een poort te bevestigen. De leerlingen gingen toen door een andere poort naar binnen. Ook wilde de groep vorig jaar tegen de asielzoekers in de vluchtkerk demonstreren, maar de gemeente wees voor de demonstratie een andere plek aan waardoor van het protest werd afgezien.